Vestre Aker

 

 

Denne uken tok vi turen til bydel Vestre Aker! Vi var innom Bogstad gård, Frognerseteren, Roseslottet og Holmenkollen. Her kommer vår guide til turer og ulike aktiviteter man kan gjøre i dette  området. 

Bogstad gård

Bogstad gård ligger helt vest i Oslo. Hit er det mulig å ta buss til og bussen går igjennom sentrum. Denne kommer ofte!

Bogstad gård er full av stemningsfulle opplevelser! Bogstad gård er en herregård med autentisk interiør og et flott og stort parklandskap. Bogstad Gård har aktiviteter for hele familien. Det er en gammel gård med et gammeldags design, som skaper en god stemning. Gården har både kafé, fjøs og butikk. Butikken og fjøset er dessverre stengt på grunn av covid-19, men det er likevel mye å se på og gjøre. Kafeen er likevel åpen og her får man kjøpt forskjellig varer av mat og drikke.

 

 

Som kulturminne rangerer Bogstad svært høyt i nasjonal sammenheng, et autentisk innredet hjem som står delvis urørt fra slutten av 1700-tallet. Godseier av stedet er Peder Anker, som var Norges statsminister i Stockholm etter 1814. Godset ble privat eiendom i 1649 og tilhørte slekten frem til 1955. Anlegget drives i dag som museum. Bogstad gård har i dag en egen administrasjon.

Bogstad Gård er et ypperlig sted for fotografering og filming. Anlegget har høy grad av autentisitet og hovedbygningen med sine flotte interiører, samt den engelske landskapsparken er unike i norsk sammenheng.

Det er et stort uteområde rundt, hvor det er flere stier og med et vann rett ved. Bogstadvannet er det mulig å stå på skøyter på vinteren. På sommeren er det mulig å bade. Badeplassen ligger litt nærmere mot sentrum. Det er likevel ikke langt å gå fra badeplassen til Bogstad gård.

Kafeen er åpen fra tirsdag-søndag kl. 12-16.

Frognerseteren og Roseslottet

Frognerseteren

Frognerseteren også kalt Frognersætra, er et turområde som ligger i Nordmarka i Oslo som man kan bruke gjennom alle sesongene. Frognerseteren var opprinnelig en seter, og den lå under Frogner Hovedgård i det som den gangen var Asker til 1848. Seteren eide en del av skogen i Nordmarka som før i tiden het Trevollskogen men nå heter Frognerskogen. 

Det har vært en restaurant på stedet siden 1891 som fortsatt er i drift. Den første delen som kom i 1891 var Hovedrestauranten og noen år etter dette i 1896 kom Sportshallen. Bygningene er i såkalt dragestil og ble tegnet av arkitekten Holm Munthe som var ekspert på akkurat denne stilen. Bygningene er lagd av tømmer og bærer et bonderomantisk preg og har også peis i mange av rommene. Maten som blir servert er tradisjonell norsk mat, og sportshallen blir brukt som et selskapslokale i sammenheng med restauranten.

Frognerseteren var i flere år der 50-kilometeren under Holmenkollrennene hadde innkomst og start. Etter Holmenkollenbanen kom i 1898 ble Frognerseteren et veldig populært turområde for turer i Nordmarka, spesielt etter banen ble forlenget til å gå til Frognerseteren stasjon i 1916. 

Rett ved Frognerseteren kan man ake ned Korketrekkeren. Dette er en akebakke som tar ca.10 min å ake ned. Man ender opp ved Midtstuen tbane og kan ta tbanen  opp igjen til Frognerseteren for å ake igjen. Korketrekkeren er gøy for både store og små, vi anbefaler dette hvert fall for de som ikke er så glad i å stå på ski, men vil fortsatt være med på en vinteraktivitet. 

Ta med egen kjelke eller så kan man leie kjelke eller rodel hos Akeforeningen klubbhus rett ved siden av Frognerseteren restaurant. 

 

Roseslottet

Et kunst tips er å dra og besøke Roseslottet mens man er på Frognerseteren. Dette er kunst installasjonen til Vebjørn og Eimund Sand. Hele området er ute og er rett over skinnene ved Frognerseteren T-bane. Det er også her man kjøper billetter til installasjonen. 

Her finner du svære malerier som viser ikke bare de kjente historiene fra 2.verdenskrig, men også hverdagslivet.  Sand illustrerer motstandskampene og hedrer krigsseilerne gjennom deres kamp under okkupasjonen i Norge.

Hele området forteller  en historie og du kan lese om alle maleriene og skulpturene og hva de representerer. Dette er en opplevelse for alle og man kan bruke en hel ettermiddag her. 

Det er verdt et besøk, så dra innom før det stenger ned sommeren 2021. 

Holmenkollen

Holmenkollen ligger i bydelen Vestre Aker i Oslo og er et boligstrøk med høyeste punkt på 371 meter over havet. Holmenkollen har den kjente hoppbakken Holmenkollbakken som er en veldig populær turistattraksjon og blir besøkt av cirka 1 million turister i året, bakken ligger på Besserud som er en del av Holmenkollen. 

Byggingen av boligstrøket startet i hovedsak etter holmenkollbanen ble bygget i 1898. På grunn av områdets fine utsikt og korte vei til skogen ble dette fort et populært strøk. I dag blir det bygd flere store villaer der oppe. Holmenkollbanen gjorde også at det ble et populært turområde for Oslos befolkning, hvor man kan gå tur, padle i kano, sykle og fiske på sommerstid, og det blir kjørt opp skiløyper på vinterstid. 

Holmenkollbakken åpnet i 1892 da hadde den en bakkerekord på 21,5 meter, men i seinere år har den blitt ombygd opptil flere ganger. Holmenkollbakken ligger 425 meter over havet, og den gamle bakken ble rivd i 2008 for å sette opp den nye som står der i dag. Under OL i 1952 ble hoppbakken brukt under hopprennet, i tillegg til VM 1996, 1982 og i 2011. Den nye bakkerekorden på 144 meter ble satt av nordmannen Robert Johansson under Holmenkollen skifestival og Raw air 9. mars 2019. 

På Holmenkollen finner du også skimuseet som er det eldste museet for ski og skihistorisk utstyr i verden. Museet startet med skisamlingen til Hjalmar Welhaven som var arkitekt og skientusiast. Det er også et kapell oppe på Holmenkollen som ligger ved Holmenkollbakken, det ble bygd i 1903, men brant ned og ble bygd opp igjen i 1996. Kongefamilien har som tradisjon å feire jul i Holmenkollen kapell. 

Reiserute: 

Adresse: Kongveien 5, 0787 Oslo

T-bane: Fra jernbanetorget tar du 1 Frognerseteren til Holmenkollen, og må herfra gå 9 minutter for å komme til Holmenkollbakken.