Sagene

 

 

Bydelen Sagene er et strøk langs Akerselva. Strøket ligger på Oslos indre østkant 2-3 kilometer nord for sentrum. Sagene refererte opprinnelig til all bybebyggelse rundt det fossefallsrike midtstrekket på Akerselva. Etterhvert ble imidlertid dette området så urbanisert at det ble behov for flere strøknavn.

 

De ulike strøkene ble hetene Iladalen, Sagene, Bjølsen, Sandaker og Torshov.

 

Sagene har sitt navn fra 1600-tallet, da vannkraften i Akerselva drev flere sagbruk langs elva, og det ble skapt mange nye industrier langs Akerselva. I dag er gammel industri gjort om til nye boområder, og bydelen er i stadig vekst og endring.

Sagene

Sagene er også navn på ett av strøkene i bydelen, men navnet er fra gammelt av brukt om bebyggelsen rundt hele strekket av Akerselva om inngår i dagens bydel Sagene.

Bydelen Sagene er relativt stor, mens strøket Sagene etterhvert bare omfatter området nord for Ring 2 og sør for Bentsebrua på vestsiden av elva bort til Uelands gate. Det vil si at Sagene kirke, Gråsteinsletta, Rivern, Vøienvolden gård, og Myraløkka ligger på Sagene.

Arendalsgata og Sagene torg

Den er en av hovedgatene gjennom strøket Sagene. Arendalsgata går forbi Sagene kirke. Rundt dette området er det mange fine og gamle bygg. Det er i forskjellige former og farger. Sagene Arbeiderfunn er her, som er et kjent bygg. Gatene rundt har også slike typer bygninger.

Ruter bussruter 20, 37 og 54 går gjennom gata og har to stopp på strekningen.

Sagene torg ligger rett ved og her er det et busstopp som også heter Sagene.

Hønse-lovisa og Lilleborg

Sagene strøk ligger rundt Akerselva som tidligere nevnt og langs elva ligger «Hønse-lovisa»-huset. Hønse-Lovisa er en viktig litterær figur i et skuespill med handling fra industriområdet langs Akerselva i Oslo på slutten av 1800-tallet. Det er et lite rødt gammelt hus mitt i Oslo, omringet av blokker og leiligheter og er derfor et fasinerende og fint sted å besøke. Langs Akerselva er det alltid fint å gå, fordi man kan følge hele helt ned til sentrum av byen.

Vi var også innom Lilleborg, som var en liten plass hvor det var mange barn som lekte. Det var også moderne bygninger rundt. Villa paradiso ligger rett ved her og rett ved Akerselva. Den er nyåpnet og har et gammelt design og er noe som er vært å få med seg. Det andre teateret ligger også rett ved her, som er et kjent Theater i Oslo. Rett ved Akerselva ikke langt herfra var det også en huske som vi husket på.

Torshov

Torshov er et strøk nord for Grünerløkka med navn etter Torshov gård. Torshov har industriområde langs Akerselva og hører sammen med industriutbyggingen av Sagene. Det er mange fine bygårder med mye kunst på bygningene.

Torshov er kjent for sine parker og ulike severdigheter.  En ekstra spesiel park er Torshovdalen som er en stor park som ligger mellom Torshov og Sinsen, med fint utsikt over hele Oslo og Oslofjorden. Ikke langt unna her ligger Vogts gate, som har ulike kjente severdigheter.

Vogts gate

Vogts gate fungerer som strøkets hovedgate. Gaten trafikkeres av trikker mellom sentrum og Kjelsås. Langs Vogts gate ligger flere kaffebarer, restauranter og kaféer.

Vi var også innom Lilleborg, som var en liten plass hvor det var mange barn som lekte. Det var også moderne bygninger rundt. Villa paradiso ligger rett ved her og rett ved Akerselva. Den er nyåpnet og har et gammelt design og er noe som er vært å få med seg. Det andre teateret ligger også rett ved her, som er et kjent Theater i Oslo. Rett ved Akerselva ikke langt herfra var det også en huske som vi husket på.

Parker

Torshovparken, Torshovdalen, Torshov kirkepark og Haarklous plass er strøkets parker. Her er det mye å se og gjøre. Det er nok av sitteplasser og de går over store arealer. Det er heller ikke så langt unna Vogts gate, som ligger veldig sentralt i Torshov. Det er mange parker og bruer man kan gå over og som krysser Akerselva.

Torshovparken er en stor park som vi valgte å besøke. Den har fine grillmuligheter og en paviljong som man kan sitte under og se ut over Oslo. Det er parker over alt i Oslo, så det er ikke vanskelig å finne en.

Sandaker

Første stedet vi gikk til på Sandaker var Åpnet bakeri. Det er fra 1930 tallet og har utseende inspirert av 1930 tallet. Her får du både bakverk og når bakeriet er stengt åpner en pizzarestaurant. Etter vi hadde vært på Åpent bakeri og tatt en kaffe og kanelbolle gikk vi videre opp til Lillo gård. På Lillo gård finner du bygninger datert helt tilbake til 1800-tallet, her står våningshuset, et sidebygg som ble brukt av innleid arbeidskraft, hønsehus, en driftsbygning og et stabbur.

Rett ved Lillo gård ligger Talormade hvor man kan kjøpe kaffe og kjempegode donuts, her tar de også inn bestillinger til spesielle begivenheter som bryllup eller bursdager.

Når vi var på Sandaker gikk vi også over Jerusalem bru, som opprinnelig var et prosjekt for bydel sagenes tusenårsprosjekt i 1999 og ble ferdig i 2011. Brua er 124 meter lang og er en skråstagsbru, og har tre brospenn og kjegleformete 33 meter høye tårn. Rett ved siden av Jerusalem bru ligger Bjølsen Valsemølle AS, dette er den lengst varende produksjonen ve Akerselva, og representerer også den lengste produksjonen maling av korn. Produksjonen av Regal-mel foregår fortsatt i møllene.

reiserute

Den beste måten å komme seg til Sagene bydel er å enten ta buss eller trikk!

Det er mulig å ta 37 Helsfyr-bussen fra Nydalen som går hvert 10 minutt. Det er mulig å ta t-bane fra Jernbanetorget til Nydalen. Stoppet på Sagene heter Sagene.

Et annet alternativ er å ta buss rett fra Jernbanetorget, på plattform D foran Oslo S. Her er det en buss som heter 54 Kjelsås stasjon som går direkte til Sagene.

Når man er på Sagene er det korte avstander å gå og det er bare å følge Akerselva som renner gjennom bydelen!