Nordre Aker

Denne ukens bydel er Nordre Aker. Det ligger på nordsiden av Oslo og strekker seg over et stort område. Vi har derfor valgt å ta for oss to steder vi syns er verdt et besøk, Grefsenkollen og Ullevål hageby.

Grefsenkollen

Nyt en av byens beste utsikt! Grefsenkollen er et vakkert sted med nydelig utsikt over Oslofjorden. Grefsenkollen ligger 379 moh. Grefsenkollen er et område fylt med aktivitet. Det er alt fra mosjon, sykling, klatring og paragliding. Mange pleier også å sove ut i hengekøye i sommerhalvåret. Turen er på 1,6 km.

 

 Reiserute: 

Alternativ: buss, bil, sykkel eller gå. 

Rute: Fra Jernbanetorget, ta buss nummer 31 (Grorud T) til Årvoll senter. Bytt til buss nummer 25 (Majorstuen) og gå av ved Akebakken.

Fottur: Ruten starter ved bussholdeplassen; Akebakken. Deretter går du opp mot veien “Akebakkeskogen” og følger veien. Deretter kommer du til en bom som fører til en skog, som du da krysser og følger videre. Stien går bratt oppover et stykke, før den deretter flater litt ut. Stien er en populær sti for beboerene i område. Den er godt synlig i terrenget og vil derfor også være enkel å finne. 

Når man kommer opp til Grefsenkollen ser man en nydelig utsikt over Sentrum og Oslofjorden. Oppe på Grefsenkollen har de en restaurant og en bar. Her er det mulig å kjøpe både mat og drikke. På sommerhalvåret pleier det å være en festival der oppe, med navnet «Over Oslo». Denne festivalen er blitt svært populær og billettene blir fort utsolgt. De har mange kjente artister og band fra hele verden som opptrer. På grunn av korona har dessverre festivalen blitt avlyst i 2020 og sannsynligvis i 2021 også.

 

   

Ullevål Hageby

Ullevål hageby er et boligfelt med helt unike hus. Det er det største hageforstad i Norge med 119 bygninger – flesteparten av mur og noen få av tre. De er inspirert av den den engelske hagebymodellen og er laget som et lite samfunn. Når du kommer inn til dette området føler du automatisk at du er utenfor Oslo. Samlingspunktet er Damplassen. Her finner vi Åpent Bakeri, Lofthus samvirkelag – Pizzarestaurant, Kolibri Kolonial og en blomsterhandel. 

 

 

 

Turen vår begynte på Damplassen, vi vi bestemte oss for å vandre gjennom nabolaget. Det er mange fine hus å se på, og hvis man ender opp med å gå forbi Ullevål Skole så ender man opp på Minneplassen. Her har de dedikert et monument til blant annet Arild Storsveen, som kjempet mot naziene under 2.verdenskrig. 

 

 

Ullevål hageby er et historisk område. Det er holdt i den samme stilen som da det var bygget på starten av 1900-tallet. Hvis man fortsetter oppover inn i nabolaget finner man Vestre Aker skole, som holder til i de gamle lokalene til Store Ullevål gård. I dag er det en spesialskole for 8-10.klassinger. 

Etter vi hadde vandret rundt endte vi opp tilbake ved Damplassen og gikk innom Åpent Bakeri. Akkurat nå pusser de opp fasaden, men til vanlig er det et veldig flott bygg, som er et samlingspunkt i Ullevål hageby. Her er det veldig travelt på dagtid, så beregn god tid. Man kan sitte ute med pledd eller inne med god avstand. Hvis man tar turen på ettermiddagen kan vi anbefale å spise på Lofthus samvirkelag og prøv deres Reinsdyrpizza. Super god!

 

Denne turen passer perfekt for de som vil drømme seg bort i et veldig koselig område med mye historisk arkitektur og du finner mange fine hager på sommerhalvåret.

 

Reiserute:

 

Alternativ: t banen, trikk, sykkel eller bil.

Adresse: Damplassen 23, 0852 Oslo

 

Rute: 

T bane: Fra Jernbanetorget kan du ta enten 5
Sognsvann, 5 Ringen via Tøyen eller 5 Ringen via Majorstuen til Ullevål
stadion. Gå opp trappene og begynn å gå nedover Sognveien. Når du kommer til
Møllesvingen skal du gå inn til venstre  og ta første til høyre inn
Trollsvingen. Fortsett på denne veien helt til du kommer frem til Damplassen. 

 

Trikk: Fra Jernbanetorget kan du ta 17
Rikshospitalet til John Colletts plass. Når du går av, går du forbi Kiwi, og
oppover Sognsveien. Når du kommer til Vålveien går du inn til høyre der og fortsetter
innover helt til enden, da går du til høyre og fortsetter videre opp til
Damplassen. 

 

Sykkel: Det går fint an å sykle fra byen, det
tar i underkant av 25 min og da anbefaler vi deg å bruke Google Maps appen som
veiviser.  

 

Bil: Det er noen parkeringshus i området, og
det er også mulig å parkere inne på Damplassen området mot  avgift. Men
det er ikke mange plasser så vi anbefaler å reise kollektivt.