Grünerløkka

Denne uken har vi vært og besøkt Grunerløkka! Vi har gått en rute fra Schous plass helt opp til Rodeløkka. På veien var vi innom Markveien, Akerselva, Mathallen, Birkelunden, Sofienbergparken og Olaf Ryes plass.

Her kommer vår guide til ruten man kan ta og ulike aktiviteter man kan gjøre på Grunerløkka. Helt nederst på siden vil dere kunne se reiseruten.

Grunerløkka er en urban bydel i Oslo som har blitt svært populær de siste årene. Bydelen har mye forskjellig å tilby. Grunerløkka eller Løkka som bydelen også blir kalt for, er for kjent for alle sine vintagebutikker og blant annet Schous bryggeri. I tillegg til dette har de mye god mat, mange vakre parker som tar kort tid å komme seg til, og mye mer. 

Schous Plass

Vi startet hele turen på Schous plass (nederst på Grünerløkka). Schous plass befinner seg mellom Thorvald Meyers gate og Toftes gate på Grünerløkka. Stedet fikk sitt navn av bystyret i 1974 og er oppkalt etter tidligere bryggerieier, Christian Julius Schou. Stedet er kjent for sitt tradisjonsrike bryggere kalt Schous bryggeri. Dette er et veldig kjent bryggeri i Oslo og har sine røtter helt tilbake til 1800 tallet. Bryggeriet ble dessverre nedlagt i 1981. Nå hvis du vil ta en øl i de gamle lokalene er det bare  Schouskjelleren Mikrobryggeri som er igjen. Her kan man prøve mange forskjellige varianter av øl. 

Rundt Schous plass finner man mange fine og kjente restauranter, blandt disse er Syd Øst, Trattoria Popolare og Bettola. Vi anbefaler å sjekke nettsiden eller ringe på forhånd på alle restaurantene og barene som vi tipser om i innlegget fordi noen er midlertidig stengt pga korona.

Markveien

Deretter gikk vi videre til Markveien, som er en av Grünerløkkas mest sentrale veier. Det er en tett gate med mye sjarm. Med butikker og kafeer langs hele veien. Her kan du kjøpe alt fra vin til klær. De har blant annet vinmonopolet der, som i disse dager har køer som strekker seg nesten helt til mathallen. Noen butikker har til og med søndagsåpent. 

Løkka Deli

Hvis du har lyst til å prøve noe nytt, vil vi anbefale deg å prøve maten hos Løkka deli! Dette er en nystartet restaurant med utrolig god mat. Restauranten selger deli-inspirerte sandwicher. Maten deres er overalt i avisene med terningkast 6. Etter de åpnet forrige uke har det vært lange køer. De har tilogmed klart å selge all maten før stengetid, slik at de måtte stenge tidligere. 

Akerselva

Hvis man ønsker å gå en annen rute kan man begynne ved Jakob kirken og gå langs Akerselva. Her finner man barer, restauranter og kafeer langs veien. Akerselva strekker seg fra Maridalsvannet i Nordre Aker ned til Sørenga i Sentrum. I delen som strømmer gjennom Grunerløkka er det mye gatekunst og graffiti og utelivet har tatt over i de gamle fabrikkene som ligger her. 

Uteliv

Noen av de mest kjente utestedene er Blå, Ingensteds og Bortenfor.  Disse ligger rett ved siden av hverandre og har ofte arrangementer og uteservering. Det er verdt et besøk på dagtid for å se på graffiti og kunsten som er i smuget mellom barene. 

Litt lenger oppe rett ved Vulkan og Mathallen ligger Fyrhuset som har et veldig populært uteområde og rimelige priser. 

Mat

Etter man har gått forbi Blå og Ingensteds  så kommer man til Nedre Foss gård og til Mathallen ved Vulkan. 

På Nedre Foss gård har mye historie knyttet til  Grunerløkka. Det var Friedrich Gruner  sin familie som eide gården og har renoverte i renessanse stilen. Hovedbygget er et av de eldste på Grunerløkka og er svært populært. I dag er det en restaurant med selskapslokale, bryggeri, vin – og cocktailbar. De er kjent for sin brunsj på lørdager og søndager mellom kl 12 -16.00. 

Mathallen er rett ved også hvis man vil ta en kjapp matbit eller hvis gruppa man er med vil ha helt forskjellige ting så er dette stedet å spise! Noen av stedene vi anbefaler er Via Italia, Smelteverket, Hitchhiker, Bistro Budapest eller Hongs Bao Bao. 

Da vi gikk innom på ruten vår på en torsdags formiddag gikk vi for donuts og  cupcake The Cupcake  & Pie co, sykt digg!

Kafeer

Løkka har mange kafeer som man finner ellers rundt i Oslo som Kaffebrenneriet, Stockfleths og Godt Brød, de er litt ekstra koselige på løkka og betjeningen er som regel veldig hyggelige. To kafeer du ikke finner ellers i  byen er Liebling og Tim Wendelbo.

Liebling ligger rett ved siden av Foss Videregående skole og 2 min  gangavstand fra Birkelunden. De serverer brunsj og har flere veganske alternativer. Interiøret er koselig og har en vintage feel som hører veldig hjemme på løkka.

Hos Tim Wendelbo kan du få kanskje Norges beste kaffe. Wendelbo er norgesmester i baristakunst og utviklet sin egen espressoblanding. På denne kafeen får du kaffe av høy kvalitet og det er en opplevelse å drikke kaffe der. Denne kafeen er for den kaffeelskeren!

Birkelunden

Ikke så alt for langt i fra Markveien finner vi Birkelunden. En veldig fin og stor park rett ved trikkestoppet. Dette er en park på 16,3 dekar, som i dag er fredet. Parken blir mye brukt av lokale og tilreisende på sommerhalvåret. 

Rett over parken har vi St. Paulus kirke. Dette er en vakker kirke fra 1892, utført med tysk gotisk inspirasjon. 

Sofienbergparken

Videre etter Birkelunden beveget vi oss gjennom Sofienbergparken. Her pleier det i de sommermånedene å være veldig mye liv og er et populært sted å henge for alle på Grunerløkka. Nå i vintermånedene er det litt grått og  man kan se hundeeiere på tur. 

Når det blir litt varmere er dette en veldig fin park å henge i, sole seg og grille der man har lov. Vi kan anbefale å kjøpe med seg take away på en av restaurantene i  området og sette seg i parken for en piknik. 

Rodeløkka

Videre gikk vi til Rodeløkka, hvis man fortsetter på Helgesens gate, rett ved Sofienberg kirke går det en vei oppover og man kommer til gamle trehusbebyggelser. Rodeløkka var på starten av 1900-tallet et arbeiderstrøk og ble sett på som slummen i  dette området, og byen ønsket å rive disse husene pga dårlig stand. Rundt 1970 var det mange unge mennesker som kjøpte opp disse husene og i dag er det hjemmet til alt fra studenter til barnefamilier til eldre folk. 

I dette boligstrøket kan du se hus i i alle slags farger og om sommeren er Rodeløkkas kolonihage helt idyllisk!

Olaf Ryes plass

Etter vi hadde gått litt rundt på Rodeløkka  så gikk vi tilbake gjennom Sofienberg parken og til Olaf Ryes plass. Her er hjertet av Grunerløkka og i helgene er det mange som er ute og går her. 

Det er mange kjente barer og restauranter her som Parkteateret, Villa Paradiso, Mucho mas, Munchies og Illegal burger. 

Reiserute

Alternativ: Gå, sykle og trikk

Trikk: Ta enten 11 Kjelsås, 12 Kjelsås eller 18 Storo-Grefsen trikken fra Jernbanetorget tre stopp til Schous plass og begynn ruten der.  

Gå/Sykle: Man kan gå/sykle fra Jernbanetorget, tar ca 15 min. Følg ruten på bilde.