Gamle Oslo

Denne uken har vi vært og besøk bydel Gamle Oslo. Vi har vært innom Grønland, Galgeberg, Vålerenga, Kampen, Gamlebyen, Tøyen og Botanisk hage. Her kommer vår guide til turer og ulike aktiviteter man kan gjøre i dette området. Helt neders på siden vil vi vise reiserute. 

Litt om Gamle oSlo

Gamle Oslo er en av de 15 bydelen vi har i Oslo. Gamle Oslo består i dag av delbydelene; Grønland, Kampen, Enerhaugen (med deler av Gamlebyen), Nedre Tøyen, Vålerenga, Ensjø, Etterstad, Kværnerbyen og Bispevika (med Sørenga, Loenga, Grønlia, østlige deler av Bjørvika og øyene Kavringen, Nakkholmen, Lindøya, Hovedøya, Bleikøya, Gressholmen, Rambergøya og Heggholmen).

Gamlebyen

Vi startet ruten vår ved Grønland tbane og gikk til Gamlebyen. På veien finner du mange fine fargerike bygninger og vi gikk videre til Galgeberg. Det er så mye historie i denne bydelen som for eksempel navnet bak Galgeberg. Grunnen til at det heter Galgeberg er fordi i middelalderen ble dette område brukt til henrettelser. Siste gangen det skjedde her var i 1815.

Vålerenga

Vålerenga ligger plassert på Oslo øst i bydelen Gamle Oslo. Vålerenga ligger mellom Gamlebyen, Jordal, Ensjø, Etterstad og Lodalen. De er i dag spesielt kjente for sine gamle trehus og sitt fotball- og ishockey lag.

Når Vålerenga først ble bygd var mange av de nye innflytterne håndverkere, vognmenn, drev med småindustri eller levde av dyrehold. De små trehusene ble bygget i samme stil som bygdene som innflytterne kom fra. Husene var ofte ikke mer en en til to etasjer. Som du kan se under ligger husene tett inntil hverandre, med fasade ut mot asfalten.

Underveis på turen kom vi til en nokså kjent telefonkiosk i Oslo som fortsatt finnes, men ikke lenger er i «bruk». Vi bestemte oss for å ta noen bilder der. Telefonkiosken blir i dag brukt som et “mini bibliotek”. Her kan man ta en bok i bytte mot en annen bok. En veldig søt telefonkiosk som er fin å ta bilde med. 

Kampen

Videre fra Vålerenga gikk vi til Kampen. Kampen er et strøk i Oslo, mellom Tøyen, Ensjø, Vålrenga og Galgeberg. Delbydelen kan minne litt om Vålrenga. De har begge små trehus i samme stil. 

De fleste gatene på Kampen har navn etter steder og kommuner i Norge. Blant annet Nittedalgata, Sørumgata, Fetsundgata, Sons gate, Skedsmogata, Norderhovgata, Nannestadgata, Ullensakergata, Hurdalsgata og Hølandsgata er gatenavn på Kampen som har navn etter andre steder i Norge. 

Kampen blir ofte brukt som filmlokasjon grunnet sine gamle og sjarmerende trehus. Blant annet Olsenbanden og Hjem til jul har blitt filmet her. 

Underveis ble vi litt sultne og bestemte oss for å stoppe på en kafe kalt Farine. Der kjøpte vi latte med havremelk og bananbrød. Anbefales!

Tøyen

Videre gikk vi oppover Kjølberggata, om våren blir kirsebærtrærne her rosa, perfekt sted til ha photoshoot i Oslo! Så kommer vi til Tøyen og går innom Tøyen torg. Dette minner litt om gamle torg, hvor man har alt fra blomsterbutikk til bibliotek til barer. Et samlingspunkt. Til vanlig er dette et veldig populært sted både på dag og kveldstid, men pga corona er det litt roligere og noen butikker er strengt. Da vi var her var det fortsatt folksomt og take-away restauranter og kafeer holder fortsatt åpent. Perfekt sted til en liten lunsjtur i sola. 

Tøyen er også kjent for deres store veggmalerier. Mange boligblokker kom på slutten av 1800-tallet og det skulle bli bygårder, det skjedde ikke og mange av de nordvendte endeveggene ble stående. I dag kan du finne mange av disse veggene malt over med store malerier, som er gjort i samarbeid med kommunen og Urban Samtidskunst. Dette utegalleriet er definitivt verdt et besøk.

Botanisk hage

Rett nedenfor Tøyen torg finner man Botanisk hage, en nydelig hage som er sentrert rundt Tøyen hovedgård. Det er drevet av Universitetet i Oslo og har over 5000 forskjellige plante arter. Vi gikk inn inngangen i Jens Bjelkes gate men det er flere innganger til hagen. Her er det aller finest på våren og sommeren når hagen er i full blomstring. 

Det er i samarbeid med Naturhistorisk museum så man kan også besøke botanisk museum og i sommer månedene kan man få omvisning gratis. Midt i parken finner du også en veldig koselig kafe, som serverer lett mat og kaffe til take-away. Vi anbefaler å sjekke deres nettsider for mer informasjon om du tenker deg et besøk. 

Reiserute

Man kan starte ruten flere steder, kommer an på hva du velger av kollektivt. 

Tbane: Du kan ta alle tbane linjer til enten Grønland eller Tøyen.

Trikk: 13 eller 19 Ljabru til Middelalderparken. 

Buss: 37 Helsfyr til Tøyengata, Politihuset eller Oslo gate.